< Vissza a listához
Sör-sajt párosítások az ínyenceknek

Ma már nem meglepő, hogy a különböző sörök széles választékán belül minden alkalomhoz találhatunk egy izgalmas sajt párt. A sör semlegesíti a sajt savasságát, ezáltal tökéletes harmóniát teremt. Ahogy a sajtok érnek, egyre jobban erjesztett, testesebb és zamatosabb söröket kívánnak. A tehéntejből készült, érett sajtokhoz jól illenek a barna, míg a tésztás állagú sajtokhoz markánsabb aromájú sörök passzolnak. A könnyű és friss világos (láger) sörökhöz az éretlenebb, lágy vagy félkemény sajtok társíthatóak. A kecske és juhsajt-félék harmóniában vannak például az apátsági típusúakkal, melyek virágokat és gyümölcsöket idéző zamata kellemes kontrasztot alkot a juhsajt enyhén savas, csípős ízvilágával.

A sörök és a sajtok párosítását épp a különböző változatok és a szinte végtelen számú stílus és íz teszi annyira izgalmassá, de összeszedtünk néhány jó tanácsot, ezeket használhatjuk támpontként, hogy hogyan hozzuk ki a lehető legtöbbet az elénk kerülő finom sörök és sajtok párosaiból.

Egyszerre csak egy- vagy kétféle sajtot kóstolgassunk. A sajtok és a sörök párosításának egyik nagy előnye a választási lehetőség: ugyanahhoz a sajthoz többféle sör is nagyszerűen passzolhat. Ha ugyanazzal a sajttal többféle sört is megkóstolunk, mindegyiknek más és más kedvező tulajdonsága érvényesülhet.

A lényeg a sorrend, a sörök kóstolása során általában a legkönnyebb és legkisebb alkoholtartalmú sörtől haladunk a zamatosabb, magasabb alkoholtartalmú változatok felé. Ugyanez igaz a párosításokra is. Kezdjük a kóstolást a könnyedebbekkel, és folytassuk a nehezebb, összetettebb ízvilágú párosokkal.

Nem érdemes előre bevásárolni, mert a sajt frissen a legfinomabb. A beszerzést lehetőleg hagyjuk a kóstolás napjára, vagy legfeljebb az előző napra.

Gondoljunk a hőmérsékletre! Számos olyan sör van, amelyiknek jobban érvényesül az íze, ha hagyjuk kicsit temperálódni, lélegzethez jutni. Ugyanez igaz a sajtokra is, melyeket típustól függően legalább egy órával a kóstolás előtt vegyünk ki a hűtőből.

Az oxigén kedvezőtlen hatással lehet mind a sajtok, mind a sörök ízére. A sajtokat ne kockázzuk fel előre, hogy minél kisebb felületen érintkezzenek a levegővel.

A sörökhöz hasonlóan a sajtoknak is ezerféle aromájuk van, melyek között akadnak markánsabbak és kevésbé tolakodók is. Ügyeljünk arra, hogy minden sajtot külön, tiszta késsel vágjunk fel, így biztosan nem keverednek az ízek.

A sört kis kortyokban ízleljük meg, majd a szánkban körbeforgatva figyeljünk a testességére, az ízek arányaira és harmóniájára. A sör egyik fontos jellemzője keserűsége. Mivel a keserű ízt a garatban érezzük, hogy értékelni tudjuk, a sört a kóstoláskor le kell nyelni, csak így figyelhető meg az utóíze, mely lehet határozottan komlós, de gyümölcsös, édeskés is. Ezután jöhet a sajt, hogy lássuk, milyen párost alkotnak, hogyan lépnek reakcióba az ízek és a végén ismét egy korty sör, hogy teljes legyen a hatás.

TIPP: Ha több párost kóstolunk, akkor érdemes kis szüneteteket tartani és vízzel vagy egy falat bagettel semlegesíteni közben az ízeket.