< Vissza a listához
Sajt és gyümölcs, egy jó párosítás!

Közvetlenül a desszert előtt felszolgált sajttál jó dolog. Még jobb, ha szezonális vagy szárított gyümölcsökkel, sőt, akár lekvárral kombinálod. A következő ínyenc-összeállítás arról szól, hogy melyek a sajttálon elhelyezett vagy a konyhában, recept alapján elkészített legfontosabb vagy olykor meghökkentő párosítások.

A sajthoz illenek az édes aromák

A nagy sajtkedvelők jól tudják: a sajt savas, tejszerű ízéhez kiváltképpen illenek a gyümölcs édes ízei, legyen szó friss, szárított vagy lekvárnak eltett gyümölcsről. Akár tehéntejből, kecsketejből vagy juhtejből készült a sajt, friss vagy érleltebb, kéksajt, penészes kérgű vagy préselt sajt, ízét az édes és sós aromák kombinációja gyakran még nagyszerűbbé teszi. Rád vár a feladat, hogy konyhádban nagyszerű összeállításokat készíts.

A kék sajtok családja (rokfort, stb.)

Sajttálon: a kéksajtokhoz (mint a rokfort, auvergne-i kéksajt, fourme d’Ambert vagy montbrison, gorgonzola) jól illenek az ízvilágukat megszelídítő szárított gyümölcsök és az őszi gyümölcsök, például a körte, szőlő, alma és a füge, akár frissen, akár lekvár formájában. Ne habozz, szárított banánnal, birsalmasajttal vagy aszalt szilvával is kóstold meg őket.

További elkészítési tippek: aperitif mellé készítsünk sajtos-mogyorós aprósüteményt, előételként adjunk leveles tésztába tekert körtés sajtot vagy sajtot almával, zamatos édes-sós lepényben, mellé pedig fejes salátát.

A camembert-típusú sajtok családja

Sajttálon: a nemespenész-bevonatú sajtokat (mint a camembert, neufchâtel, brie vagy a coulommiers) az adott vidék ízvilágának megfelelően tálald! Párosíthatod cikkelyekre vágott almával vagy körtével. Újszerű és meglepő: e sajtok isteni harmóniát alkotnak a damaszkuszi szilvából készült lekvárral.

További elkészítési tippek: készíts belőlük krokettet felkockázott almával, leveles tésztát sárgabarackkal és bazsalikommal, vagy hangsúlyozd a mediterrán ízvilágot, és tálald bátran e sajtokat friss fügével és fenyő magvakkal.

A kecske- és juhsajtok családja

Sajttálon: ízletesek a nyári gyümölcsökkel (kecskesajt + sárga- vagy görögdinnye, friss kecskesajt + őszibarack vagy nektarin, brousse sajt + vörös húsú gyümölcsök), illenek hozzájuk ugyanakkor a szárított gyümölcsök vagy a méz is. Ősszel gond nélkül társíthatóak almával, körtével, fügével (utóbbi isteni a kecskesajttal, mézzel és fodormentával), vagy akár friss szőlővel. Kombináld nyugodtan ezeket a sajtokat kandírozott narancshéj-szeletekkel vagy mangó-csatnival.

További elkészítési tippek: párosítsd fenyőmaggal, vagy a töltsd cseresznyeparadicsomokba, szőlőmaggal, almával, illetve mézeskaláccsal. Finom apró pirítósokat készíthetünk belőlük. Nem ennyire hagyományos fogás e sajtok társítása lassan főzött sárgabarack-kompóttal, ami a legkifinomultabb ínyenceket is meglepheti.

A comté típusú sajtok családja

Sajttálon: nem kockáztatunk sokat, ha a hevített-gyúrt sajtokhoz (mint a comté, beaufort, ementáli stb.) gyümölcsöket, dióbelet, felkockázott almát vagy roppanós fehér szőlőt szolgálunk fel. Meghökkentő, de ezekhez a sajtokhoz kitűnően illik a narancsdzsem és az ananászlekvár is.

További elkészítési tippek: aperitifet kísérő falatkákat is készíthetünk belőlük: tekerjük fel a sajtot dióval és töltsük leveles brick-tésztába, vagy süssünk sajtos – sonkás bundás kenyeret. Koktél-kísérőként kínáljuk őket nyárson gyümölcsökkel.