< Vissza a listához
A sajt története

Az első sajtkészítés Kr.e. 8000 és Kr.e. 3000 közé tehető, amikor juh, kecske és a szarvasmarha háziasítása során az emberek saját maguk is fogyasztani kezdték az állatok tejét. Valószínű, hogy a sajtot véletlenül fedezték fel, amikor a lefejt fölösleget tárolni kezdték és az egy idő után aludttejre és savóra bomlott. Így keletkezhetett az első aludttejsajt.

A sajtkészítés lassan betört Dél-Európa és Közép-Európa felé, a különféle településeken, különböző technikákat találtak ki a gyártásra. Ennek köszönhetjük a sajtok sokféleségét is.

Bár a reneszánsz korban kicsit visszaesett a sajt népszerűsége, mert egészségtelen ételnek nyilvánították, de a 19. század elejéig újra közkedveltté vált.

Mára a sajt különleges helyet foglal el az élelmiszerek választékában, mivel nagyon egészséges és bőségesen tartalmazza a szervezet számára szükséges fehérjéket, zsírokat, ásványi anyagokat, vitaminokat. Emellett pedig az íze, alakja és felhasználási módja is igen változatos, így mindenki megtalálhatja kedvencét.